BUCATARIA COREEANA (preluat de pe http://www.koreanfood.ro/ )
Se bazeaza pe consumul de orez,legume,taitei,tofu,peste,alge si carne (pui,porc,vita si caine).
Mancarea este asezonata predominant cu usturoi,ghimbir,sos de soia,ceapa verde si ulei de susan,plus un dozaj atent de zahar si otet de orez.
In mancarea coreeana,semintele de susan sunt intotdeauna prajite inainte de a fi adaugate in mancare,pentru a li se intensifica aroma.
Din China si Japonia au adoptat principiul celor cinci gusturi-dulce,acru,iute,sarat si amar.
Prepararea mancarurilor coreene consuma mult timp cu taiatul,feliatul si tocatul ingredientelor.
Pentru amestecarea ingredientelor in marinata ,a batutului oualor coreeni folosesc mainile.
Mancarea este asezonata predominant cu usturoi,ghimbir,sos de soia,ceapa verde si ulei de susan,plus un dozaj atent de zahar si otet de orez.
In mancarea coreeana,semintele de susan sunt intotdeauna prajite inainte de a fi adaugate in mancare,pentru a li se intensifica aroma.
Din China si Japonia au adoptat principiul celor cinci gusturi-dulce,acru,iute,sarat si amar.
Prepararea mancarurilor coreene consuma mult timp cu taiatul,feliatul si tocatul ingredientelor.
Pentru amestecarea ingredientelor in marinata ,a batutului oualor coreeni folosesc mainile.
INGREDIENTELE DE BAZA:
OREZUL-
se serveste in mancaruri,dar si separat,preparat simplu.este baza
pentru deserturi.Orezul preferat este cel cu bob mediu (lipicios).Din
orez se obtin si taiteii,tot el este fermentat pentru prepararea
bauturilor alcoolice.
LEGUMELE si alte vegetale - se servesc simple sau gatite,foarte des condimentate.Se obisnuieste in multe cazuri fermentarea acestora,ex:varza (kimchi).
PESTELE si FRUCTELE DE MARE- se servesc fripte sau fierte,uneori introduse in supe.
CARNEA - se consuma masiv,in orice anotimp fripta,fiarta,in diferite combinatii.Carnea de caine este consumata in special vara.
FELURI DE MANCARE:
KIMCHI - este emblema bucatariei coreene,considerata cea mai sanatoasa mancare coreeana.Este o garnitura din varza si ardei iute,tinuta
la fermentare cateva luni,in vase de lut.Contine vitamina C si este
bogata in fibre.Uneori se mai folosesc la murat ceapa
verde,castraveti,ridichi,dar si pestele,crustaceele,fructele.
BULGOGI
- este o specialitate din muschi de vita,taiata felii subtiri,marinata
in sos de soia,sos de susan si usturoi,apoi fripta pe gratar si servita
alaturi de diferite salate sau cu orez si legume.Se mai gateste si in
cratita cu forma de dom,peste un foc de carbuni.Cratita are un canal
care prinde sucurile delicioase produse in timpul gatitului.Gatindu-se
asa se formeaza o glazura apetisanta deasupra carnii.
NAENGMYEON - un fel rece de mancare pe baza de taietei subtiri,alaturi de vegetale,felii de pere si ou fiert.se serveste in vas de metal.
GAEJANG-GUK
- este o supa cu carne de caine,legume,usturoi,ghimbir si ardei
iute.Aceasta supa,prin consumul ei,ar oferi virilitate barbatilor.
TTEOK - este un desert din faina de orez,gatita la abur,servita de Anul Nou.
INFLUENTE IN MODUL DE PREPARARE A MANCARURILOR:
CULTURA BUDISTA
- incepand cu sec VII intervine in gastronomia coreeana,care conform
principiilor ei,interzicea consumul de carne,deci sacrificarea
animalelor.Legumele au inceput sa detina rolul principal,mancarea consta
in supe,orez si legume,omitand ingrediente ca ceapa si usturoiul.
CONFUCIANISMUL -
stransele legaturi culinare cu China,duc la adoptarea unei mari game de
condimente,sosuri si paste pentru asezonare.Otetul,melasa,vinul de orez
si piperul negru incep sa fie folosite mai des,iuteala mancarurilor
provenea de la piperul de Sichuan.
CULTURA MONGOLA
- transmisa de chinezi prin diferite tehnici de asezonare si gatire a
carnii la gratar,apoi invelirea in frunze vegetale,pentru un adaos de
arome.
CULTURA JAPONEZA - in sec XVI, introducerea ardeiului iute,a revolutionat bucataria coreeana.In sec XVIII,se introduc in bucataria coreeana cartofii dulci.
PASTELE DE CONDIMENTE:
DOENJANG - preparata din fasole soia fermentata.
KOCHUJANG - preparata din ardei iuti.
ARMONIA CULORILOR:
Bucataria
coreeana traditionala foloseste in cantitati egale,ingrediente
rosii,verzi,galbene,albe si negre,pentru un echilibru al dietei,dar si
ca un omagiu teoriei celor cinci elemente din filozofia traditionala
chineza: lemn,foc,pamant,metal si apa.
Mancarurile coreene au valori Ying si Yang.
Alimentele Yang sunt iuti si picante,stimuleaza organismul,limpezeste mintea.
Alimentele Ying sunt racoroase,calmeaza si hranesc organismul,incalzesc corpul.
ARANJAREA MESEI:
Este
unul din aspectele cele mai importante ale bucatariei coreene.Este unic
atat ca selectie a felurilor de mancare,cat si ca forma de prezentare.
Diferita de bucataria vecinilor,in cea coreeana,mancarurile se servesc simultan nu consecutiv.
Meniul traditional ( hanjungsik),contine un numar mare de feluri,astfel incat masa plina aduce a banchet.
Obligatoriu,fiecarei persoane se serveste un vas cu supa si un fel cu orez.
Aranjamentul
clasic de tip"bansang" sau "bapsang" se bazeaza pe un bol de orez,ca
fel principal.Bolul este acompaniat de o supa,o farfurie cu kimchi si o
selectie de garnituri(chup)
Aranjamentul de tip "myunsang" se bazeaza,ca fel principal,pe taitei.
Punerea mesei cere ca pentru fiecare persoana sa existe un vas cu orez, in stanga si un vas cu supa,in dreapta,asezate in fata.
In
spatele acestora urmeaza un rand ce contine sosuri si kimchi.Urmeaza
garniturile asezate pe laterale.Ganiturile calde stau pe flancul
drept,cele reci pe flancul stang.
Daca sunt servite feluri comune ca tocanele( chige) si taiteii,vasele acestora se aranjeaza in centrul messei.
Langa
fiecare bol cu supa se aseaza o lingura si o pereche de
betisoare.Tacamul cel mai folosit in servire este lingura si nu
betisoarele.Orezul,supa si tocanele se servesc cu lingura.Betisoarele
sunt folosite la garniturile fara sos.Lingura si betisoarele nu se
utilizeaza simultan.
Mancarea
coreeana se serveste in vase mai mari si grele,fata de Japonia si
China,unde sunt folosite vase mici,ca sa fie apropiate de gura in timp
ce se mananca.
SARBATORILE COREENILOR:
ANUL NOU
- se sarbatoreste in februarie.Se serveste "tteoguk" ,supa clara de
vita,care contine fasii lungi de turta de orez,aromate cu verdeturi si
'gabi tang" care este o tocana aromata.
PRIMA LUNA PLINA -
primavara,se sarbatoreste ziua primei luni pline,cu o serie de
ritualuri impotriva ghinionului din cursul anului.Se servesc : "ogopkap"
care consta in orez gatit in abur,amestecat cu cinci tipuri de cereale
si "mugeun namul",care consta intr-o varietate de legume ca
ciuperci,ridichi si muguri de bambus.
SAMBOK
- se sarbatoresc cele mai calde trei zile ale anului,numite "chobok",
"jungbok" si "malbok".Se serveste supa"samgyetang",care contine pui
intreg umplut cu orez,ginseng si curmale rosii.
CHUSEOK -
are loc toamna,cand se viziteaza si se fac rugaciuni la mormintele
stramosilor.Se manaca prajituri de orez "songpyeon",care au forma de
semiluna,umplute cu fasole,alune si diverse seminte si o supa de taro
numita" torantag".
DONJI -
sarbatoarea solstitiului de iarna,are loc in ultima parte a lunii
decembrie. Se mananca "patjuk",este un terci de fasole rosie care
contine bilute de orez.Culoarea rosie a terciului semnifica alungarea
spiritelor rele.
POFTA BUNA !
toate bune pana la carnea de caine ...
RăspundețiȘtergerechinezii mananca carnea de caine, iar coreenii carne de porc , dar niciodata carne de caine.
Ștergerece bunatati avem noi aici .......pe alese
RăspundețiȘtergeredap, bunatati coreene Ani Maier :)
Ștergere