Faceți căutări pe acest blog

Despre Coreea de Sud


 NEXT PAGE:1 


 

 Coreea de Sud (oficial Republica Coreea (coreeană 대한민국 Daehan-minguk) este un stat suveran din Asia de Est, care ocupă partea sudică a Peninsulei Coreene. Poreclită „Țara dimineților liniștite”, ea are capitala la Seul, oraș care este a doua metropolă din lume ca mărime și un important oraș pe plan mondial.Coreea de Sud se învecinează la nord cu Coreea de Nord și este înconjurată de Marea Japoniei la est, Marea Galbenă la vest, iar Strâmtoarea Coreei o desparte de Japonia. Teritoriul peninsulei a fost populat încă din cele mai vechi timpuri. În anul 918 ia ființă regatul Goryeo, condus de dinastia Goryeo, care a continuat să existe până la invazia mongolilor din anul 1258. În secolul al XVII-lea statul este stăpânit de dinastia chineză a manciurienilor, care l-a izolat de lumea externă.


Kim Dae-Jung

Taejo al Goryeo

În anul 1895 se instaureză protectoratul Japoniei, iar în 1910 Coreea este anexată de aceasta. După cel de-al Doilea Război Mondial, odată cu înfrângerea Japoniei, nordul Coreei este controlat de armata rusă în august 1945, în timp ce sudul este controlat de americani. Prin Constituția de la 17 iulie 1948 se proclamă Republica Coreea, iar la 15 august, același an, este alcătuit primul guvern de către președintele Li Sang Man. Independența țării a fost recunoscută de ONU la 12 decembrie 1948. Pe data de 25 iunie 1948 Coreea de Nord invadează Coreea de Sud, astfel izbucnind Războiul coreean, care încetează în urma armistițiului de la Panmunjon din 27 iulie 1953. În ciuda acestor conflicte dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, țara a devenit tot mai activă pe plan internațional. În 1990 se stabilesc relații diplomatice cu URSS, iar în 1991 Republica Coreea devine membru al ONU. În decembrie 2000, președintele Kim Dae Jung primește Premiul Nobel pentru Pace.


Populația

Populația Coreei de Sud este de 49.024.737 milioane de locuitori, fiind totodată printre statele cu cele mai mari densități din lume. Populația este compusă în special din coreeni, iar minoritățile cele mai mari sunt chinezi han, japonezi și mongoli. Peste 80% din populația Coreei de sud locuiește la oraș.

Religia: Principalele religii din Coreea de Sud sunt budismul și confucianismul. Aproximativ 28% din sud-coreeni sunt creștini. Alte religii importante sunt Chundo Kyo, șamanismul(credința în spirite) și taoismul.

Limba: Limba oficială este coreeana. Este o limbă izolată (adică, nu este înrudită genealogic cu nicio altă limbă), chiar dacă unii lingvișticonsideră că face parte din familia altaică. Este considerată ca find înrudită cu japoneza. Înainte de a avea o scriere proprie, era scrisă folosind hanja, ideograme chinezești pronunțate în coreeană. În secolul al XV-lea, un sistem de scris propriu, numit hangul, a fost inventat la cererea regelui Sejong cel Mare.


Cultura

O tânără coreeancă participând la dansurile tradiţionale din cadrul ediţiei din 2008 a Paradei festivalului autumnal Yongsan (용산 가을축제) din Seoul.

 

Artele

 Artele și cultura Coreei au fost puternic influențate de-a lungul anilor de contactul cu China. Budismul, care a dominat viața coreeană din secolul VII până în secolul XII, a influențat mult artele. Multe temple budiste, mănăstiri, morminte sfinte, palate și alte opere de artă ajută la dezvoltarea turismului Coreei de Sud. În timpul dinastiei Koryo au fost construite numeroase opere de artă. Poveștile populare, muzica, poezia și teatrul, toate fac parte din tradiția budistă și confuciană.

Muzica

Muzica coreană poate fi împărțită în două tipuri: muzica tradițională și muzica modernă.

Muzica tradițională coreeană, numită „hanguk eumak”, s-a dezvoltat în moduri diferite de-a lungul secolelor și a îndeplinit un rol important în ceremonii și evenimente.

Muzica coreeană modernă, numită K-pop (engleză : Korean Pop) e un gen muzical ce constă în muzică electronică, hip hop, pop, rock și R&B, originară din Coreea de Sud. Pe lângă muzică, K-pop-ul a evoluat într-o mică subcultură între adolescenții și adulții tineri din Asia de Sud-Est și centrală, rezultând într-un interes larg răspândit în ceea ce privește interesul pentru tendințele cântăreților și trupelor de K-pop. În România, K-pop este popularea în țara noastră cu trupe precum 2ne1,Big Bang, SNSD, SHINee, Super Junior sau TVXQ.

Filmul și televiziunea

Modernizarea şi tehnologia sunt principalii factori care au modelat cultura contemporană

Principalele posturi de televiziune din Coreea de Sud sunt MBC, SBS și KBS, ultima dintre ele este televiziunea națională sud-coreeană. Aceste posturi de televiziune au regizat filme și seriale care s-au bucurat de mari succese pe plan internațional. Dezvoltarea industriei filmului s-a dezvoltat după Războiul din Coreea de atunci și până în 1972, filmul său coreean a trăit așa-numita epoca de aur. În ultimii ani, mai multe filme și mai mulți regizori și actori din Coreea de Sud au reușit să obțină premii la festivale internaționale. Filmele și serialele sud-coreene au fost difuzate în mai multe state precum: Japonia, Republica Populară Chineză, Vietnam, Australia, România, Bosnia și Herțegovina, Kazahstan, etc.

Patrimoniu mondial UNESCO

Până în anul 2011, pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse 10 obiective din această țară.

Economie

Automobil Hyundai

După cel de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite ale Americii au sprijint economia sud-coreeană.

Coreea de Sud este o putere economică la nivel mondial și face parte din categoria țărilor dezvoltate. Are a douăsprezecea economie la nivel mondial și a treia în Asia, după Japonia și China. Cel mai mare partener comercial și de export al Coreei de Sud este, astăzi, China. Țara a avut o creștere economică rapidă datorită exporturilor de produse finite, fiind una din cei Patru Tigri Asiatici Cele mai importante ramuri ale industriei sunt construcția de automobile, de semiconductoare, de electronice (Samsung și LG Electronics), de nave și industria siderurgică.

Petrolul extras din Insula Jeju este prelucrat în rafinăriile de la Yosu și Ulsan. În industria siderurgică sunt folosite minereuri de fier extrase de la Chongju și Yangyang, cărbuni cocsificabili extrași, în special, de la Samchock și lemn. Cele mai mari centre siderurgice sunt Inchon și Insula Jeju. Principalele produse chimice sunt acidul sulfuric, soda caustică și soda calcinată, îngrășămintele azotoase și chimice, concentratele complexe și produsele petrochimice (cauciuc, mase plastice, etc), care se produc, în special, la cel mai mare centru petrochimic, cel de la Ulsan. În domeniul construcției de automobile, țara se află pe locul al cincilea pe glob, cei mai mari producători fiind Hyundai și Kia Motors. Agricultura polarizează 12% din populația activă, dar, deși este foarte productivă, nu asigură necesarul intern. Pe jumătate din suprafața agricolă se cultivă orezul, pe 11% din terenuri orz, iar pe restul se mai cultivă batate, tutun și soia. Pescuitul reprezintă, la rândul său, o altă ramură importantă, plasând Coreea de Sud pe locul 9 în lume.

Comerțul

Comerțul exterior a crescut mult în anii '60, ducând la dezvoltarea economică a acestui stat. Coreea de sud își exportă produsele în SUA, Republica Populară Chineză, Japonia și Republica China, etc. Coreea de Sud exportă: textile, utilaje, nave, produse electrotehnice, automobile, articole de cauciuc, conserve de pește și porțelan, iar principalele produse importate sunt: petrol, produse petrochimice, produse chimice, materii prime, mașini și utilaje.

Transporturile și comunicațiile

Sunt bine dezvoltate, principala cale ferată leagă orașele Seul, Daejeon, Daegu și Busan. Coreea de Sud are 11 mari porturi și 4 mari aeroporturi. Și comunicațiile sunt bine dezvoltate, Coreea de Sud are 84 statii de radio AM și 53 de stații FM. Coreea de Sud este un mare producător de telefonie mobilă, principalele companii sunt LG și Samsung.

Geografia

Coreea de Sud

Imagine satelitară a Coreei de Sud

Coreea de Sud ocupă teritoriul sudic al Peninsulei Coreea, care pătrunde în mare aproximativ 1 100 km. Această peninsulă muntoasă este înconjurată la vest de Marea Galbenă, la est de Marea Japoniei și în sud de Strâmtoarea Coreea și Marea Chinei de Est. Suprafața totală a țării este de 99 617,39 km².

Coreea de Sud poate fi împărțită în patru mari regiuni:

  • partea estică cu munți înalți și câmpii litorale înguste;

  • partea vestică cu vaste câmpii litorale, râuri și dealuri domoale

  • partea sud-vestică cu munți și văi

  • partea sud-estică dominată de întinsul bazin al Râului Nakdong.

Teritoriul țării este predominant muntos și este, în mare parte, neutilizabil în agricultură. Zonele de șes constituie doar 30% din suprafața totală.

Aprope 3.000 de insule, majoritatea nelocuite, aflate pe coasta vestică și estică, intră în componența teritoriului Coreei de Sud. Insula Jeju se află la aproximativ 100 kilometri sud în largul Mării Chinei de Est. Este cea mai mare insulă, cu o suprafață de 1 845 km². Aici se atinge cea mai ridicată altitudine, de 1 950 metri pe vulcanul stins Halla-san. Alte insule mai sunt Ulleungdo și Liancourt Rocks, care este situată la cea mai mare distanță în largul mării dintre toate insulele, precum și Insula Marado, care este cel mai sudic punct. Liancourt Rocks este una dintre numeroasele insule disputate cu Japonia. \, iar Ulleungdo este nelocuită.

Clima este temperată cu precipitații bogate în timpul verii și ierni care pot fi foarte friguroase. În Seul, temperatura medie a lunii ianuarie variază între -7 °C și 1 °C, iar temperatura medie a lunii iulie variază între 22 °C și 29 °C. În partea de sud, temperaturile sunt mai ridicate iarna și mult mai scăzute în depresiunile intramontane. Cantitatea de precipitații este concentrată între lunile de vară, din iunie până în septembrie. Coasta de sud este locul unde se produc taifunurile târzii, cu vânturi puternice și precipitații abundente. Precipitațiile medii anuale sunt cuprinse între 1 370 mm/m2 an în Seul și 1 470 mm/m2 an în Busan.

Hidrografia: Râurile din Coreea de Sud sunt scurte și repezi. Ele sunt folosite mult pentru irigații și pentru crearea hidroelectricității, dar au o valoare limitată pentru navigație. Cele mai importante râuri sunt: Taedong, Han și Kum în partea centrală a țării și Naktong în sud-est.

Vegetația corespunde florei manciuriene apărute la contactul dintre pădurile temperate boreale (taigaua) și vegetația subtropicală și tropicală meridională. Pădurile ocupă în ansamblu peste 70% din suprafața peninsulei. De mare valoare economică sunt cedrul coreean, molidul negru și argintiu, pinul roșu, stejarul, teiul castaniu, dafinul, stejarul semperviriscent, ginkgo, bambusul etc.

Fauna este diversă și cuprinde unele specii de interes cinegetic: tigrul de Ussuri, pantera, ursul brun, ursul negru, lupul roșu, jedrul cu gușă galbenă, pisica salbatică, cerbul nobil, cerbul pătat, elanul, veverița, iepurele, fazanii etc.


autor: demon_hunter686

5 comentarii:

  1. foarte interesant si educativ totodata, multumesc pentru informatii

    RăspundețiȘtergere
  2. interesant si educativ.un exemplu bun de urmat si de noi ca tara.se poate vedea foarte bine ce au putut realiza in 60 de ani de relativa liniste.si toate astea numai prin munca,seriozitate si mult bun simt.multumim pentu informatii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesante datele despre Coreea de Sud.Am văzut multe seriale şi filme coreene şi chiar mă interesa să ştiu câte ceva şi despre realităţile de acolo.Mie mi se pare că ne despart multe lucruri (civilizaţie,cultură etc.) şi cu toate astea în filmele lor am descoperit(serialul Luna îmbrăţişează soarele şi nu numai)că regele juca ţurca sau şotron.Înţeleg să se întâmple în zilele noastre pentru că informaţia circulă aproape instantaneu,dar cu câteva sute de ani în urmă, care de la care le-am luat? Deasemenea ,mi se pare că, oarecum, chiar şi în destinele celor două ţări(Romania şi Coreea) se găsesc nişte asemănări(trei state noi, trei state ei,călcaţi în picioare de năvălitori noi la fel şi ei,relief variat noi la fel şi ei,5o de ani noi am avut o politică totalitară, jumătatea de nord a peninsulei are încă aceeaşi politică).Mulţumesc autorului - demon_hunter686 -pentru aceste informaţii.Cât de mult a progresat sudul peninsulei şi unde suntem noi după 23 de ani de democraţie.Mi-ar place să văd Coreea de Sud.Vis utopic.

    RăspundețiȘtergere
  4. Intr-adevar f. interesante datele despre Coreea de Sud. Sunt apreciate, mai ales acum cand am devenit ”bolnavi” dupa minunatele filme coreene si cautam sa stim cat mai multe despre realitatile din viata de zi cu zi, despre cultura, despre istoria lor extrem de bogata. Mii de multumiri lui demon hunter, care , iata , pe langa filme traduse ne rasfata si cu aceste informatii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru ca este o frumoasa zi aniversara..... La multi ani ! sa cresti mare si voinic , din partea noastra ai tot sprijinul din lume .....am trecut si eu sa-ti rasfoiesc putin paginile si am fost placut surprinsa de tot ceea ce contine , Iti doresc putere de munca pentru finalizarea cu succes a multor proiecte si cat mai multi vizitatori . Multumesc pentru tot ceea ce faci Cu drag , stima si respect Ani .

    RăspundețiȘtergere

Powered By Blogger