Faceți căutări pe acest blog

Reteta coreeana

BUCATARIA  COREEANA (preluat de pe http://www.koreanfood.ro/ )



 Se bazeaza pe consumul de orez,legume,taitei,tofu,peste,alge si carne (pui,porc,vita si caine).
Mancarea este asezonata predominant cu usturoi,ghimbir,sos de soia,ceapa verde si ulei de susan,plus un dozaj atent de zahar si otet de orez.
In mancarea coreeana,semintele de susan sunt intotdeauna prajite inainte de a fi adaugate in mancare,pentru a li se intensifica aroma.
Din China si Japonia au adoptat principiul celor cinci gusturi-dulce,acru,iute,sarat si amar.
Prepararea mancarurilor coreene consuma mult timp cu taiatul,feliatul si tocatul ingredientelor.
Pentru amestecarea ingredientelor in marinata ,a batutului oualor coreeni folosesc mainile.



 INGREDIENTELE DE BAZA:

OREZUL- se serveste in mancaruri,dar si  separat,preparat simplu.este baza pentru deserturi.Orezul preferat este cel cu bob mediu (lipicios).Din orez se obtin si taiteii,tot el este fermentat pentru prepararea bauturilor alcoolice.

LEGUMELE si alte vegetale - se servesc simple sau gatite,foarte des condimentate.Se obisnuieste in multe cazuri fermentarea acestora,ex:varza (kimchi).

PESTELE  si FRUCTELE DE MARE- se servesc fripte sau fierte,uneori introduse in supe.

CARNEA - se consuma masiv,in orice anotimp fripta,fiarta,in diferite combinatii.Carnea de caine este consumata in special vara.

FELURI DE MANCARE:

KIMCHI - este emblema bucatariei coreene,considerata cea mai sanatoasa mancare coreeana.Este o garnitura din varza si ardei iute,tinuta la fermentare cateva luni,in vase de lut.Contine vitamina C si este bogata in fibre.Uneori se mai folosesc la murat ceapa verde,castraveti,ridichi,dar si pestele,crustaceele,fructele.





BULGOGI - este o specialitate din muschi de vita,taiata felii subtiri,marinata in sos de soia,sos de susan si usturoi,apoi fripta pe gratar si servita alaturi de diferite salate sau cu orez si legume.Se mai gateste si in cratita cu forma de dom,peste un foc de carbuni.Cratita are un canal care prinde sucurile delicioase produse in timpul gatitului.Gatindu-se asa se formeaza o glazura apetisanta deasupra carnii.



NAENGMYEON - un fel rece de mancare pe baza de taietei subtiri,alaturi de vegetale,felii de pere si ou fiert.se serveste in vas de metal.

Naengmyeon

GAEJANG-GUK - este o supa cu carne de caine,legume,usturoi,ghimbir si ardei iute.Aceasta supa,prin consumul ei,ar oferi virilitate barbatilor.

TTEOK - este un desert din faina de orez,gatita la abur,servita de Anul Nou.

Tteok


INFLUENTE IN MODUL DE PREPARARE A MANCARURILOR:

CULTURA BUDISTA - incepand cu sec VII intervine in gastronomia coreeana,care conform principiilor ei,interzicea consumul de carne,deci sacrificarea animalelor.Legumele au inceput sa detina rolul principal,mancarea consta in supe,orez si legume,omitand ingrediente ca ceapa si usturoiul.

CONFUCIANISMUL - stransele legaturi culinare cu China,duc la adoptarea unei mari game de condimente,sosuri si paste pentru asezonare.Otetul,melasa,vinul de orez si piperul negru incep sa fie folosite mai des,iuteala mancarurilor provenea de la piperul de Sichuan.

CULTURA MONGOLA - transmisa de chinezi prin diferite tehnici de asezonare si gatire a carnii la gratar,apoi invelirea in frunze vegetale,pentru un adaos de arome.

CULTURA JAPONEZA - in sec XVI, introducerea ardeiului iute,a revolutionat bucataria coreeana.In sec XVIII,se introduc in bucataria coreeana cartofii dulci.

PASTELE DE CONDIMENTE:

DOENJANG - preparata din fasole soia fermentata.
KOCHUJANG - preparata din ardei iuti.

ARMONIA CULORILOR:

Bucataria coreeana traditionala foloseste in cantitati egale,ingrediente rosii,verzi,galbene,albe si negre,pentru un echilibru al dietei,dar si ca un omagiu teoriei celor cinci elemente din filozofia traditionala chineza: lemn,foc,pamant,metal si apa.
Mancarurile coreene au valori Ying si Yang.
Alimentele Yang sunt iuti si picante,stimuleaza organismul,limpezeste mintea.
Alimentele Ying sunt racoroase,calmeaza si hranesc organismul,incalzesc corpul.

ARANJAREA MESEI:

Este unul din aspectele cele mai importante ale bucatariei coreene.Este unic atat ca selectie a felurilor de mancare,cat si ca forma de prezentare.
Diferita de bucataria vecinilor,in cea coreeana,mancarurile se servesc simultan nu consecutiv.
Meniul traditional ( hanjungsik),contine un numar mare de feluri,astfel incat masa plina aduce a banchet.
Obligatoriu,fiecarei persoane se serveste un vas cu supa si un fel cu orez.
Aranjamentul clasic de tip"bansang" sau "bapsang" se bazeaza pe un bol de orez,ca fel principal.Bolul este acompaniat de o supa,o farfurie cu kimchi si o selectie de garnituri(chup)
Aranjamentul de tip "myunsang" se bazeaza,ca fel principal,pe taitei.
Punerea mesei cere ca pentru fiecare persoana sa existe un vas cu orez, in stanga si un vas cu supa,in dreapta,asezate in fata.
In spatele acestora urmeaza un rand ce contine sosuri si kimchi.Urmeaza garniturile asezate pe laterale.Ganiturile calde stau pe flancul drept,cele reci pe flancul stang.
Daca sunt servite feluri comune ca tocanele( chige) si taiteii,vasele acestora se aranjeaza in centrul messei.
Langa fiecare bol cu supa se aseaza o lingura si o pereche de betisoare.Tacamul cel mai folosit in servire este lingura si nu betisoarele.Orezul,supa si tocanele se servesc cu lingura.Betisoarele sunt folosite la garniturile fara sos.Lingura si betisoarele nu se utilizeaza simultan.
Mancarea coreeana se serveste in vase mai mari si grele,fata de Japonia si China,unde sunt folosite vase mici,ca sa fie apropiate de gura in timp ce se mananca.

SARBATORILE COREENILOR:

ANUL NOU - se sarbatoreste in februarie.Se serveste "tteoguk" ,supa clara de vita,care contine fasii lungi de turta de orez,aromate cu verdeturi si  'gabi tang" care este o tocana aromata.

PRIMA LUNA PLINA - primavara,se sarbatoreste ziua primei luni pline,cu o serie de ritualuri impotriva ghinionului din cursul anului.Se servesc : "ogopkap" care consta in orez gatit in abur,amestecat cu cinci tipuri de cereale si "mugeun namul",care consta intr-o varietate de legume ca ciuperci,ridichi si muguri de bambus.

SAMBOK - se sarbatoresc cele mai calde trei zile ale anului,numite "chobok", "jungbok" si "malbok".Se serveste supa"samgyetang",care contine pui intreg umplut cu orez,ginseng si curmale rosii.

CHUSEOK - are loc toamna,cand se viziteaza  si se fac rugaciuni la mormintele stramosilor.Se manaca prajituri de orez "songpyeon",care au forma de semiluna,umplute cu fasole,alune si diverse seminte si o supa de taro numita" torantag".

DONJI - sarbatoarea solstitiului de iarna,are loc in ultima parte a lunii decembrie. Se mananca "patjuk",este un terci de fasole rosie care contine bilute de orez.Culoarea rosie a terciului semnifica alungarea spiritelor rele.

 

POFTA BUNA ! 

Next page : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  




4 comentarii:

Powered By Blogger